РусскийУкраїнськаEnglish

Козуб Продукт

Вопросы и ответы

specru

Закупаем зерно нового урожая

Корзина

FirmaDIAMANTLTD
Ваша корзина пуста.

On-line переводчик

Turkish Swedish Spanish Serbian Romanian Portuguese Polish Persian Norwegian Lithuanian Latvian Korean Japanese Italian Hungarian Hindi Hebrew Greek German Georgian French Finnish Estonian Dutch Danish Czech Croatian Chinese (Traditional) Chinese (Simplified) Bulgarian Belarusian Arabic  EXIT

Авторизация



Подписка и рассылка

  на новости, рецепты
  и актуальные акции

Карта посетителей

Главная Будьте здоровы! Интересная история знакомых продуктов Спельта

Наша команда з радістю ділиться з вами ще одним корисним продуктом – спельтою.

Що ж таке спельта?

Спельта – це пшениця, але не проста. Вона походить з родини полбяних, цю групу рослин відрізняють міцні лусочки які дуже ускладнюють вимолот зерна, також ця родина має дуже давню історію - спельта вирощувалась на території України ще в епохи Буго-Дністровської та Трипільської культур у 5-6 тис. до н.е.,  саме вона праматір нинішньої м’якої пшениці. 

 alt

Стара назва «полба справжня», ботанічна назва Triticum spelta L., близько споріднена м’якій, «хлібній» пшениці. Обидві мають  у клітинах 42 хромосоми. Але зерно спельти має вищу, у порівнянні з м’якою пшеницею, енергетичну цінність, містить більше жирів, бета-каротину ретинолу.

Ще у часи середньовіччя видатна цілителька і знавець природи Хільдегард фон Бінгер (1098-1179) цінила цілющі властивості спельти, яку назвала «злаком людини».

Потім  їй на зміну прийшли види пшениці з легким вимолотом – м’яка та тверда, які сьогодні займають основні посівні площі. Але людство зберегло до наших часів цю культуру, як спадщину наших предків, які «щось знали». Спельту, дотепер, вирощують в осередках, де населення підтримує традиційну культуру: у Швейцарії, Австрії, на півдні Німеччини, у Середній Азії.

Щоби не бути голослівними, в твердженні про високу корисність спельти та каші з неї, ми звернулися до наших партнерів і друзів Медичного центру «Ваш дієтолог» за допомогою.

Наразі маємо офіційне підтвердження від дієтологів про казкову корисність спельти.

Поміркуйте самі:

Усі поживні речовини пшениці спельта рівномірно розподілені по усьому зерну, - тому при будь-якому виді переробки, готовленні пластівців чи муки,-  ви матимете однакову корисність.

В своєму складі спельта має  аж 18 незамінних амінокислот, серед яких:

L-триптофан – який відповідає за загальний стан,  гарний настрій, підвищує увагу та покращує пам’ять;

глутамінову кислоту, що нормалізує обмін речовин в організмі;

аргінін – виступає донором азоту, який знижує ризик серцево-судинних захворювань;

В порівнянні зі звичайною пшеницею,  у спельті підвищений вміст магнію, заліза, цинку і дуже багатий вітамінний склад -  В1 - тіамін, В2 - рибофлавін, В6 - піридоксин, В9 – фолієва кислота, вітаміни Е і РР.

alt

Регулярне вживання пластівців з пшениці спельти допоможуть покращити ключові функції організму, а саме:

Покращує роботу кровотворної системи  завдяки вітамінам групи В;

Нормалізує рівень цукру та знижує рівень холестерину за допомогою вітаміна В6;

Нормалізує артеріальний тиск та покращує кровообіг завдяки вмісту калію, магнію, заліза та, як вказано вище, аргініну;

Знижує ризик онкозахворювань ;

Забезпечує стійкість до стресових ситуацій за допомогою впливу нікотинової кислотви на вироблення гормонів антістресу;

Завдяки високому вмісту клітковини стабілізує роботу травної системи;

Підвищений вміст фосфора та кальцію укріплюють кісткову тканину;

Покращує зір, стан шкіри, волосся та нігтів завдяки антиоксидантам лютеїну зеаксантину;

Каша з такої крупи не розварюється та має неповторний горіховий присмак.

А в деяких місцях Кавказу зі спельти готують, навіть, плов, який цінується більше за той, що варять з рису.

Пропонуємо вам спробувати приготувати духм’яну та поживну кашу з нашими пластівцями зі спельти, - вона прекрасно смакуватиме як за класичним рецептом з молоком, так і якщо приготувати її в якості не солодкого гарніру на воді або бульйоні.