Великий пост

У цьому році Великдень православні відзначатимуть 20 квітня. Цьому світлому святу передують 7 тижнів Великого посту, який починається 3 березня і триватиме до 19 квітня. Пропонуємо рецепти страв для різноманітності раціону під час посту.

Журавлина в толокніЖуравлина в толокні

Інгредієнти: 100 г журавлини; 70 г толокна; 20 г очищених волоських горіхів; 50 г меду

Спосіб приготування: ядра горіхів підсмажити і подрібнити. Змішати толокно, журавлину, горіхи, мед і страва готова.

Шоколадна каша з горіхами

Інгредієнти: 1 склянка води; 1 ч. ложка какао-порошку; 2 ч. ложки цукру; 2 ч. ложки толокна (або манної крупи); 0,5 склянки волоських горіхів або мигдалю

Спосіб приготування: з води, какао-порошку і цукру зварити какао. У кипляче какао поступово всипати толокно, весь час помішуючи. Варити, не перестаючи помішувати,  до загустіння. У готову кашу насипати подрібнені горіхи або мигдаль.

Суп зі свіжих огірків і толокна

Інгредієнти: 7 огірків; 1 ст. ложка толокна; 1 морква; 1 ст. ложка рубаної зелені чебрецю; 1 л молочної сироватки; 1/2 л кефіру; сіль за смаком

Спосіб приготування: толокно розвести 1 склянкою молочної сироватки, прогріти до загустіння, охолодити. Решту молочної сироватки змішати з кефіром, покласти підготовлене толокно, натерту на дрібній тертці моркву, подрібнені огірки, січену зелень чебрецю. Суп перемішати і подати до столу.

Кисіль з толокна

Інгредієнти: 250 г толокна; 2 ст. л цукру; 4 склянки води; сіль

Спосіб приготування: толокно висипати в каструлю і, заливши 4 склянками теплої води, розмішати, щоб не було грудок. В отримане тісто покласти 2-3 скоринки чорного хліба. Каструлю з тістом накрити кришкою і поставити в тепле місце на 5-6 годину для заквашування.
Після того як тісто закваситься і підніметься приблизно на одну третину, хлібні кірки вийняти, а тісто розвести 4 склянками води, покласти цукор, посолити, розмішати, процідити через сито в каструлю і поставити її на слабкий вогонь. Помішуючи, варити кисіль до загустіння. Готовий кисіль розлити в глибокі тарілки.

ГречаникиГречаники

Інгредієнти: 100 г гречаної крупи; 200 мл води; сіль; борошно; цибуля ріпчаста 1 шт; олія рослинне для обсмажування

Спосіб приготування: у киплячу воду всипати гречану крупу, посолити і варити до готовності. Готову кашу перекласти у форму і поставити охолоджуватися в холодильник. Холодну кашу розрізати на невеликі брусочки. Розігріти в сковороді олію, обкатати брусочки гречаної каші в борошні і обсмажити на сковорідці. Подавати гарячими, зверху посипати смаженою цибулею.

Пісний борщПісний борщ

Інгредієнти: 900 г бурякового квасу; 200 г капусти; 400 г буряків; 400 г картоплі; 100 г помідорів;
80 г коренів петрушки і селери; 70 г квасолі; 50 р пшеничного борошна; сіль; чорний перець горошком
лавровий лист; зелень петрушки і кропу; бурякова гичка.


Спосіб приготування: приготувати бульйон з процідженого бурякового квасу, коріння та зелені петрушки і селери, бурякової гички і 2 цибулин, процідити. Буряк спекти, очистити, нашаткувати, помідори нарізати скибочкам, білу квасолю відварити. Капусту нашаткувати. У проціджений бульйон покласти капусту, відварити. Додати помідори, квасолю, картоплю, нарізану скибочками. Борошно розмішати з холодним бульйоном (0,5 склянки), влити в киплячий борщ, додати трохи бурякового квасу, сіль, довести до кипіння, після чого зняти з вогню.

Каша з суміші круп з овочами

Інгредієнти: 100 г ячної крупи; 100 г пшона; 100 г рису; 150 г натертої моркви; 150 г натертого буряка; 100 г цибулі; 70 г зелені петрушки або селери; 30 г рослинної олії; 1 л води; сіль

Спосіб приготування: очищені буряки і моркву натерти на крупній тертці
Петрушку або селеру дрібно порубати. Цибулину дрібно нарізати. У каструлю викласти частину буряків і моркви, повністю покриваючи дно, засипати шар пшона, додати решту моркви та буряків, насипати рис, зверху - зелень петрушки або селери, зверху - ячну крупу.
Овочі та крупи повинні лежати шарами і в процесі приготування не перемішатися. Залити все підсоленою водою так, щоб був покритий верхній шар ячної крупи. Додати рослинну олію і поставити каструлю на вогонь. Довести кашу до кипіння, варити 10 хвилин. Потім дати настояти без нагрівання з закритою кришкою під рушником 15 хвилин. Зняти кришку, накрити каструлю тарілкою і перевернути. Обережно підняти каструлю. Каша з овочами повинна залишитися на тарілки у вигляді циліндра. Різати як торт.