Клітковина

Дієтологи відводять клітковині в раціоні людини одну з провідних ролей. По суті клітковина являє собою речовину рослинного походження. Вона міститься в сухих бобах і горосі, фруктах, овочах і цільних злаках. Клітковина або повністю, або здебільшого не перетравлюється, а проходить через організм «транзитом». Але проходить не просто так, а виводячи разом з собою токсини, залишки «харчового сміття» і зайві жири.

Добова норма споживання клітковини, на думку сучасних дієтологів, становить близько 25-30 гр. Отримати таку кількість з природних продуктів не так-то просто,

частково цю проблему можна вирішити за рахунок вживання висівок і спеціальних добавок.

Сприятливий вплив клітковини на організм збільшиться в рази, якщо дотримуватися також і водний режим - випивати близько 1,5 л негазованої води в день.

Вівсяні пластівціІснує два види клітковини і дуже важливо споживати їх обидва кожен день.

• Розчинна клітковина міститься у вівсі і ячмені, бобах, горосі, сочевиці. Вживання в їжу продуктів, що містять розчинну клітковину, може допомогти знизити холестерин в крові і знизити ризик захворювань серця. Такі продукти також допомагають знизити рівень цукру в крові, що дуже важливо для діабетиків.

Нерозчинна клітковина міститься в пшеничних висівках, цільних злаках і у всіх фруктах і овочах. Така клітковина допомагає нормальній роботі травної системи. Може застосовуватися в якості профілактики від раку.

Існує безліч переваг вживання продуктів з високим вмістом клітковини:

Сприяє схудненню. Їжа, багата клітковиною, допоможе бути в формі. Така їжа прожовується довше іншої їжі, що сприяє зниженню швидкості поглинання їжі. Клітковина викликає відчуття ситості і уповільнює спустошення шлунка. Клітковина сама по собі привносить в організм НУЛЬ кілокалорій, так як просто не перетравлюється організмом!

Знижує ризик захворювань серця. Дослідження показують, що у тих людей, які споживають багато клітковини, ризик захворювань серця знижений. Певні види клітковини допомагають знизити рівень ЛНП (поганий холестерин). Клітковина сприяє виведенню жовчі з організму. Таким чином, організм вбирає менше дієтичного холестерину.

Знижує кров'яний тиск. Їжа, багата клітковиною, містить багато калію і магнію. Ці два мінерали необхідні для регулювання кров'яного тиску.

Допомагає при діабеті. Водорозчинна клітковина допомагає регуляції цукру в крові. Це відбувається тому, що клітковина збільшує час спорожнення шлунка і уповільнює всмоктування цукру в кров.

Профілактика раку. Налаштувавши свій раціон на велику кількість клітковини, можна убезпечити себе від певних видів раку, наприклад, раку товстої і прямої кишки. Клітковина поглинає надлишок жовчі, яку вважають причиною раку. Клітковина також прискорює процес проходу шкідливих речовин через травний тракт. Клітковина розріджує випорожнення, що сприяє швидкому видаленню з організму шкідливих речовин.

Допомагає впоратися із запорами та гемороєм. Клітковина поглинає воду і розріджує випорожнення. Таким чином, прохід через травну систему відбувається швидко і просто. В результаті припиняються запори. Також кишка зазнає меншого напруження, що є відмінною профілактикою геморою.

Рекомендована добова норма клітковини:

Дорослі чоловіки, до 50 років

38 грам в день

Дорослі чоловіки, після 50 років

30 грам в день

Дорослі жінки, до 50 років

25 грам в день

Дорослі жінки, піосля 50 років

21 грам в день

Вагітні

25-35 грам в день

МюсліЯк смачно урізноманітнити свій раціон клітковину.

• Спробуйте багаті клітковиною зернові замість рису. Ячмінь відмінно підійде.
• На закуску відмінно підійдуть горіхи і суміші з мюслів.
• Починайте ранок з цільнозернового і багатого клітковиною сніданку (різні пластівці, мюслі).
• Хліб з цільнозерновий борошна або житнього - багаті високим вмістом клітковини (до 9,2 г клітковини на 100 г продукту).

Найбільш цінним джерелом клітковини дієтологи вважають висівки. Висівки стимулюють, очищають і оздоровлюють травну систему. «Побічний ефект» - чиста, здорова шкіра, гарний колір обличчя і зниження ваги.


Застереження.

Занадто багато клітковини за раз може викликати запор, дискомфорт в шлунку. Збільшуйте рівень споживання клітковини поступово. Також не забувайте про 8 склянок води в день.