Головна Будьте здорові! Говорять експерти Поради технолога

Крупы

Круп'яні вироби - це головні постачальники вуглеводів в нашому раціоні харчування, тому користь круп в постачанні організму енергією. Найбільше вуглеводів (головним чином крохмалю) в білих кашах - рисової, манної, перлової, ячної. Крім вуглеводів, до складу круп входять: білки, жири, ферменти, вітаміни (B1, B2, PP), мінеральні речовини (калій, кальцій, магній, фосфор, залізо).

Крупи - це калорійний продукт харчування, приготовлений на молоці і заправлений вершковим маслом. Такі каші стають важливим джерелом енергії для людей, що займаються фізичною працею і спортом. Користь круп, приготовлених на молоці ще в тому, що вуглеводи переходять в енергію повільно і не навантажують роботу селезінки. Однак особам середнього та похилого віку і тим, хто веде малорухливий спосіб життя, не слід зовсім відмовлятися від каш, так як крохмаль не так інтенсивно засвоюється організмом, як цукор.

Детальніше...

пшеноПшоно - одна з найкорисніших круп. Пшоняна каша містить незамінні амінокислоти - будівельний матеріал для м'язів і клітин шкіри, повільно засвоювані вуглеводи (очищають організм від різних токсинів і шлаків), рослинні жири - необхідна складова для засвоєння деяких вітамінів, у тому числі каротину і вітаміну D.

У 100 гр продукту пшоно:
Білки - 11,5 г
Жири - 3,3 г
Вуглеводи - 66, 5 г
Калорійність   -  342 ккал

Пшоно швидко злежується і починає гірчити. Легку гірчинку можна ліквідувати, якщо перед приготуванням обшпарити крупу окропом або всуху обсмажити на сковороді.

Детальніше...

овсяные хлопьяОвес відноситься до сімейства зернових, а отже містить складні вуглеводи - головне джерело щоденної енергії. Овес складається з покриву - висівок, ендосперму і зародка. З вівса виробляють вівсяні пластівці, висівки і вівсяну муку.

Вівсянка - це цільне зерно вівса. А ось геркулесова кашу виробляють з вівса шляхом характерною для зерна обробки: спочатку видаляють з зерен вівса оболонку і відокремлюють зародки, а потім відбувається пресування зерна в найтонші пелюстки.

 

Детальніше...

ячменная, перловаяЯчмінна і перлова каша робляться з одниго і того ж насіння - насіння ячменю. Тобто, вихідна сировина однакова. Ячмінна крупа - це роздроблені ядра ячменю, звільнені від плівки зверху. А перлова крупа - це цілісні ядра ячменю з залишками зернових оболонок. Чи є відмінності між цими кашами? Яка з них корисніше?

 

Детальніше...

гречневаяГречана крупа - продукт корисний і поживний, багатий рослинними білками, вітамінами групи В і РР, калієм, фосфором, магнієм і залізом. З крупи готують гречану муку, яка не містить глютену (тому в хлібопеченні її завжди змішують з пшеничним борошном). До речі, саме "гречаної" крупа стала завдяки грецьким ченцям. У Київській та Володимирської Русі гречку обробляли переважно вони, звідси у слов'ян і визначилося назву для коричневих зерняток.

 

Детальніше...

рисРис, рисова крупа - прекрасний вибір для прихильників активного способу життя та здорового харчування. Він є значним джерелом складних вуглеводів, а також містить клітковину і мінеральні речовини в помітних кількостях.

 

Детальніше...

каша кукурузнаяТочно нікому не відомо, звідки у кукурудзи таке ім'я. По-румунськи "Кукурудза" означає "ялинова шишка". По-турецьки "кокороз" - це "кукурудзяний стебло". Так що, слово "кукурудза" прийшло до нас або від румунів, чи від турків. Але в багатьох країнах кукурудзу називають "маїс". Таке ім'я кукурудзі дали індіанці з острова Гаїті.

 

Детальніше...

кашаУ виробництві каш моментального приготування використовують не цільні вівсяні зерна, а пластівці, які отримують із зерен. Пластівці краще поглинають вологу та розварюються. Завдяки унікальній процедурі пропарювання зерна наші пластівці майже не втрачають його корисних властивостей.

Каша моментального приготування не менш корисна для шлунково-кишкового тракту, ніж традиційна. Така каша містить харчових волокон досить багато, щоб відчувати їх користь.

Каші швидкого готування зручні у використанні і можуть бути навіть смачніше традиційних за рахунок кращої разваріваемості.

 

Детальніше...

мюслиМюслі як продукт харчування створив і популяризував більше ста років тому лікар-натуропат з Швейцарії Макс Бірхер-Беннер. Одного разу, гуляючи по горах, він познайомився з пастухом, який запропонував йому розділити з ним його їжу: кашку з меленої пшениці, полуниці і чорниці, розбавлену медом і підсолодженим молоком. Одночасно вони закушували яблуком. Пастуху було 70 років, він жодного разу в житті не був на прийомі у лікаря, був сильним і здоровим, і без проблем, не збиваючи дихання, міг годинами ходити по горах. Все це завдяки чарівній суміші, яку він їв вранці і ввечері.

 

Детальніше...