Головна Будьте здорові! Говорять експерти Поради технолога Гречана крупа, ядриця

гречневаяГречана крупа - продукт корисний і поживний, багатий рослинними білками, вітамінами групи В і РР, калієм, фосфором, магнієм і залізом. З крупи готують гречану муку, яка не містить глютену (тому в хлібопеченні її завжди змішують з пшеничним борошном). До речі, саме "гречаної" крупа стала завдяки грецьким ченцям. У Київській та Володимирської Русі гречку обробляли переважно вони, звідси у слов'ян і визначилося назву для коричневих зерняток.

 

Харчова цінність на 100 г продукту крупа гречана, ядриця:

Білки - 12,6 гр
Жири - 3,3 гр
Вуглеводи - 57,1 гр
Харчові волокна - 11,3 гр
Вода - 14 гр
Моно-і дисахариди - 1,4 гр
Крохмаль - 55,4 гр
Зола - 1,7 гр
Насичені жирні кислоти - 0,6 гр
Ненасичені жирні кислоти - 2,28 гр

Калорійність   -  308 ккал

Для приготування гречаної каші треба дотримуватися кількох правил: готувати під важкою кришкою, тримати сильний вогонь перед закипанням води, а потім зменшити до мінімуму, щоб вода випаровувалася і з поверхні і дна. Для заправки каші підійдуть вершкове масло, рубані яйця, цибулю та гриби. Гречка підійде для різних начинок, тому відмінно поєднується з рибою, овочами і м'ясом.

Що потрібно знати про гречку?

гречневаяВибираючи максимально якісну гречку, шукайте на упаковці посилання на ГОСТ. Цей технологічний закон був прийнятий в далекому 1974 році, проте діє досі, і більшість виробників, як і раніше по ньому працюють. Залежно від способу обробки гречка ділиться на два види - ядриця і проділ. Більш корисною вважається перша, оскільки це цілісні ядра гречки, відділені від жорстких плодових оболонок. Просмикнула ж називають дрібні розколоті зернятка: вітамінів і клітковини в них менше, зате з них добре робити кашу-розмазню для малюків. Зараз у продажу є ще один різновид крупи, яка не позначена в радянському ГОСТі, - це гречані пластівці. Вони дрібніші, але якісніше просмикнула, тому що робляться шляхом розплющування зерен. Багато хто любить їх за дуже швидке приготування і в'язку консистенцію.

Ядриця і проділ можуть бути зроблені з непропаренних або пропарених зерен. Перший варіант зберігає максимум корисних речовин крупи і має кремовий колір з жовтуватим або зеленуватим відтінком, проте він не дуже добре підходить для готування, тому в продажу зустрічається досить рідко (як правило, на пташиних ринках). Найчастіше на прилавках лежить швидкорозварювані крупа, зроблена з попередньо пропарений гречки. Для розсипчастої каші краще вибирати саме її (до речі, за ГОСТом вона повинна готуватися 15 хвилин). Після обробки продукт набуває коричневий колір різних відтінків - від світлого до темного. Проте вважається, що чим блідіше зернятка, тим крупа менше пропарений, а значить, зберегла в собі більшу кількість корисних речовин.

гречкаЩе один показник якості гречки - сорт. У просмикнула їх немає, а ось ядриця ділиться на перший, другий і третій. Краще вибрати продукт першого сорту - він більш якісний, великий, і в ньому менше бур'янистих домішок у вигляді залишків стеблинок, піску, гальки, сторонніх зерен і ядер з жорсткими оболонками. До того ж перший сорт повинен бути добре калібрувати. Якщо крупа в пакеті відрізняється за розміром, вона розвариться в різний час і розсипчастою смачної каші у вас не вийде. На готування також впливає колір продукту - якщо в упаковці одночасно знаходяться темні і світлі зернятка, значить, перші зваряться раніше, а другі залишаться жорсткими. Тому звертайте увагу не тільки на сорт, але й уважно розглядайте гречку крізь прозору поліетиленову упаковку. Якщо ж будинку, роздрукувавши пакет, ви відчуєте пліснявий або якийсь інший сторонній запах, значить, крупа зіпсована і готувати її не можна.

Вітаміни

витаминыВітамін PP - 4,2 мг
Вітамін E - 6,65 мг
Бета-каротин - 0,01 мг
Вітамін A (РЕ) - 2 мкг
Вітамін B1 (тіамін) - 0,43 мг
Вітамін B2 (рибофлавін) - 0,2 мг
Вітамін B6 (піридоксин) - 0,4 мг
Вітамін B9 (фолієва) - 32 мкг
Вітамін E (ПЕ) - 0,8 мг
Вітамін PP (ніацінового еквівалент) - 7,2 мг

Мікроелементи

Залізо 6,7 мг
Цинк 2,05 мг
Йод 3,3 мкг
Мідь 640 мкг
Марганець 1,56 мг
Селен 8,3 мкг
Хром 4 мкг
Фтор 23 мкг
Молібден 34,4 мкг
Кремній 81 мг
Кобальт 3,1 мкг
Нікель 10,1 мкг
Титан 33 мкг