Головна Будьте здорові! Говорять експерти Поради лікаря Що ж такого особливого в вівсянці?

Давайте сьогодні поговоримо про найпростіший і дуже корисний продукт - вівсянку.

Що ж такого особливого в вівсянці?

вопрос

овсянка Тарілка вівсянки в день може суттєво знизити рівень ЛПНЩ («поганого» холестерину). Багата кальцієм, вона сприятлива для зубів і кісток. Елемент, що міститься в ній, інозитол допомагає знизити рівень холестерину в крові і перешкоджає утворенню бляшок холестеринів. Клітковина, легко засвоюється допомагає роботі травної системи. Ідеальна для лікування і профілактики гастриту та інших захворювань шлунково-кишкового тракту. Низький вміст жиру допомагає стабілізувати рівень цукру в крові. Гарна як профілактика хвороб серця і судин. Овес, а особливо вівсяні пластівці, дає відчуття ситості. Прискорює регенерацію клітин. Знижує ризик виникнення раку шлунку. Допомагає жінкам впоратися з проблемами сечостатевої системи. Покращує роботу ендокринної системи.

Корисні властивості вівсянки

Вівсянка містить безліч мікроелементів і вітамінів, що нормалізують обмін речовин. Тому користь вівсянки безперечна для людей, які страждають зайвою вагою або для мають проблеми з шлунково-кишковим трактом. Протеїни і клітковина сприяють збільшенню саме м'язової тканини, а не жирового прошарку.

Вівсянка є одним з кращих джерел клітковини і складних вуглеводів, її хімічний склад включає всі найважливіші для людини компоненти:
- Вітаміни групи В нормалізують процес перетравлювання їжі, позитивно впливають на шкіру. Людям, страждаючим дерматитами або алергією, медики рекомендують вівсянку як одне з основних страв. Корисна вівсяна каша при діареї або здутті живота;
- Фосфор і кальцій зміцнюють кісткову систему, коріння волосся і нігтьову пластину. І тут користь вівсянки очевидна для людей, які страждають патологіями опорно-рухового апарату;
-Завдяки високому вмісту в ній заліза і мінералів вівсянка - прекрасний продукт для профілактики вегето-судинної дистонії, захворювання крові, серця або інших посудин;
-Йод - для розумового розвитку, вітаміни А і Е - для краси, калій і магній знімають м'язову втому, а також рекомендуються при зведенні м'язів.

І найголовніше - вівсянка прекрасний антиоксидант, необхідний для Вашої краси і молодості.

Наукові обгрунтування

Вчені поділяють клітковину на нерозчинну і розчинну. І та, і інша повинна обов'язково бути присутнім у раціоні людини. У деяких продуктах клітковина міститься відразу в двох видах, наприклад, у вівсі. Нерозчинна клітковина відновлює мікрофлору кишечнику і діє як своєрідний скраб для шлунку, виводячи при цьому всі шлаки. Нерозчинна клітковина прискорює моторику кишечника, завдяки чому менша кількість жирів і вуглеводів встигає всмоктатися в кров.

Як допомогти своєму організму і зробити вівсянку частиною свого раціону?

Це досить просто - ввести вівсянку в свій раціон. Почніть з очевидного: їжте гарячу вівсяну кашу вранці.

Хороша порція вівсянки на сніданок корисна і тим, хто хоче схуднути або боїться погладшати. Вона забезпечує відчуття ситості протягом тривалого часу, оскільки бета-глюкан вівса дає відчуття ситості навіть від невеликих порцій. Вуглеводи вівсяної клітковини не розкладаються у верхній частині травного тракту, завдяки чому вона і не приносить зайві калорії. Результат: зайві кілограми зникають найприроднішим і ефективнішим способом. Для порівняння, вранішня кава або чай з бутербродами, навпаки, викликають у більшості людей гострий напад голоду десь між 10 і 11 годинами. З'ївши, наприклад, вівсяної каші, людина надовго залишається ситою і енергії вистачає на кілька годин.

Тому Ви повинні усвідомлено додати у Ваш раціон в два або три рази більше клітковини, в чому Вам допоможе вівсянка!