Згадаємо про толокно!

Толокно ТМ Козуб продукт

В той час, коли горці Шотландії варили порідж з цільнозернової вівсянки, наші пращури також любили ласувати вівсяними зернами, але робили це більш просунуто – готували вівсяне толокно, з якого готували потім кисіль, кашу та навіть квас.

Купити толокно можна було в будь-якому магазині навіть за часів СРСР, але потім за нього чомусь забули. І ось, в середині 2000х років наша команда відновила виробництво цього смачного та корисного продукту на теренах  нашої країни.

Користь толокна важко перебільшити. Відомо, що найбільш поширена причина патологічних процесів в людському організмі, що викликають передчасне старіння і розвиток багатьох хвороб — надмірне накопичення в організмі кисневих вільних радикалів. Їхній шкідливий вплив призводить до пошкодження стінок судин, мембран, окислення ліпідів.

Такий стан називають оксидантним стресом. Шкідливий вплив вільних радикалів можна зменшити систематичним вживанням харчових продуктів і напоїв, лікарських рослинних препаратів, біологічно активних добавок, що володіють високою антиоксидантною активністю. Раніше найбільш відомими природними антиоксидантами вважали вітаміни Е, С і каротиноїди. Однак ці антиоксиданти не володіють достатньою активністю для ефективного застосування з метою корекції антиоксидантного статусу людини. Згідно останніх досліджень  продукти переробки вівса містять всі цінні компоненти цільного зерна — білки, жири, харчові волокна, вітаміни.

Харчові волокна  вівса складаються переважно з групи унікальних водорозчинних харчових волокон, які називаються β-глюканів. На відміну від інших злакових культур, які переважно містять неперетравлювані нерозчинні харчові волокна. Хоча клінічно харчові волокна вівса не досліджувалася так інтенсивно, як, наприклад, пектини, є всі підстави думати, що вони проявляють схожі позитивні ефекти на організм людини, що і останні. Встановлено, що β-глюкан вівса проявляють чітко виражений іпохолестеринемічний ефект і є потужним природним антиоксидантом.

Показник антиоксидантної активності толокна, тобто здатності до захоплення вільних радикалів флавоноїдами або іншими поліфенолами, яка  оцінювалася за допомогою хроматографа у вівсяного толокна становить 0,5746-0,5986, в якості в якості стандарту порівняння використовували відомий флавоноїд  кверцетин

Антиоксаданти в толокні

Процес виготовлення толокна дійсно унікальний і дозволяє зберегти усі поживні речовини з цільного зерна. 

В давнину все починалося з замочування мішка з вівсом у річці чи ставку, що по суті запускало процес пророщування, через добу набрякле зерно витрушували на сита, і давали зтекти воді. Далі лишали на ніч в теплій печі. За цей час зерна не тільки просихали, але й підрум’янювались. І лише потім їх товкли в високій ступі,  під час цього процесу зерно звільнялось  від оболонки і частково подрібнювалось. Зерно товкли та просівали, товкли та просівали, поступово перетворюючи на борошно з кавовим відтінком та особливим пряженим ароматом.

Білоруси готували з толокняного борошна солодку кашу – кулагу, змішуючи мед, запарене толокно та свіжі ягоди-фрукти.

Зараз толокно виготовляється промисловим способом, який включає в себе водно-теплову обробку, яка й запускає процес ферментації, — зерно спочатку замочується, а потім томиться в спеціальній ємності протягом 5-6 годин або ж  пропарюється. Саме завдяки цьому процесу й підвищується живильна та харчова цінність толокна – вуглеводи в загальному обсязі складають від 50 до 65 відсотків, рослинний білок – від 15 до 20, жири – 5-7 відсотків.

Після гідротермічної обробки зерно вівса сушать, лущать, відокремлюють квіткові плівки. Отримане ядро розмелюють на борошно, просівають, пропускають через магнітне загородження і фасують. Таким самим способом можна отримати толокно з ячменю.

печиво з толокна

Толокно по своїй суті  продукт уже готовий до вживання без якої-небудь обробки, його можна залити теплою водою й одержати живильний кисіль, можна за хвилину приготувати смачну кашу, спекти печиво або ж взагалі використати його як засіб для догляду за шкірою обличчя.

Придбати толокно від ТМ Козуб продукт можна не лише звичайне, але й органічне.

Вкажіть свої контактні дані і ми зв'яжемося з Вами протягом робочого часу

  • Обов’язкове поле

Задайте питання і ми зв'яжемося з Вами протягом робочого часу

  • Обов’язкове поле