Пшениця Спельта

Спельта

Наша команда з радістю ділиться з вами ще одним корисним продуктом – спельтою.

Що ж таке спельта?

Спельта – це пшениця, але не проста. Вона походить з родини полбяних, цю групу рослин відрізняють міцні лусочки які дуже ускладнюють вимолот зерна, також ця родина має дуже давню історію — спельта вирощувалась на території України ще в епохи Буго-Дністровської та Трипільської культур у 5-6 тис. до н.е.,  саме вона праматір нинішньої м’якої пшениці.

Стара назва «полба справжня», ботанічна назва Triticum spelta L., близько споріднена м’якій, «хлібній» пшениці. Обидві мають  у клітинах 42 хромосоми. Але зерно спельти має вищу, у порівнянні з м’якою пшеницею, енергетичну цінність, містить більше жирів, бета-каротину ретинолу.

 Ще у часи середньовіччя видатна цілителька і знавець природи Хільдегард фон Бінгер (1098-1179) цінила цілющі властивості спельти, яку назвала «злаком людини».

 Потім  їй на зміну прийшли види пшениці з легким вимолотом – м’яка та тверда, які сьогодні займають основні посівні площі. Але людство зберегло до наших часів цю культуру, як спадщину наших предків, які «щось знали». Спельту, дотепер, вирощують в осередках, де населення підтримує традиційну культуру: у Швейцарії, Австрії, на півдні Німеччини, у Середній Азії.

Щоби не бути голослівними, в твердженні про високу корисність спельти та каші з неї, ми звернулися до наших партнерів і друзів Медичного центру «Ваш дієтолог» за допомогою.

Наразі маємо офіційне підтвердження від дієтологів про казкову корисність спельти.

Поміркуйте самі:

Усі поживні речовини пшениці спельта рівномірно розподілені по усьому зерну, — тому при будь-якому виді переробки, готовленні пластівців чи муки,-  ви матимете однакову корисність.

В своєму складі спельта має  аж 18 незамінних амінокислот, серед яких:

L-триптофан – який відповідає за загальний стан,  гарний настрій, підвищує увагу та покращує пам’ять;

глутамінову кислоту, що нормалізує обмін речовин в організмі;

аргінін – виступає донором азоту, який знижує ризик серцево-судинних захворювань;

В порівнянні зі звичайною пшеницею,  у спельті підвищений вміст магнію, заліза, цинку і дуже багатий вітамінний склад —  В1 — тіамін, В2 — рибофлавін, В6 — піридоксин, В9 – фолієва кислота, вітаміни Е і РР.

Регулярне вживання пластівців з пшениці спельти допоможуть покращити ключові функції організму, а саме:

Покращує роботу кровотворної системи  завдяки вітамінам групи В;

Нормалізує рівень цукру та знижує рівень холестерину за допомогою вітаміна В6;

Нормалізує артеріальний тиск та покращує кровообіг завдяки вмісту калію, магнію, заліза та, як вказано вище, аргініну;

Знижує ризик онкозахворювань ;

Забезпечує стійкість до стресових ситуацій за допомогою впливу нікотинової кислотви на вироблення гормонів антістресу;

Завдяки високому вмісту клітковини стабілізує роботу травної системи;

Підвищений вміст фосфора та кальцію укріплюють кісткову тканину;

Покращує зір, стан шкіри, волосся та нігтів завдяки антиоксидантам лютеїну зеаксантину;

Каша з такої крупи не розварюється та має неповторний горіховий присмак.

А в деяких місцях Кавказу зі спельти готують, навіть, плов, який цінується більше за той, що варять з рису.

Пропонуємо вам спробувати приготувати духм’яну та поживну кашу з нашими пластівцями зі спельти, — вона прекрасно смакуватиме як за класичним рецептом з молоком, так і якщо приготувати її в якості не солодкого гарніру на воді або бульйоні.

Вкажіть свої контактні дані і ми зв'яжемося з Вами протягом робочого часу

  • Обов’язкове поле

Задайте питання і ми зв'яжемося з Вами протягом робочого часу

  • Обов’язкове поле